ההרשמה לתכנית נפתחה

אודות התכנית

התכנית לתואר שני בעיצוב תעשייתי בבצלאל היא תכנית דו-שנתית, המכשירה מעצבים ויוצרים יוצאי דופן לתפקידי מנהיגות בעולם משתנה. בתכנית שלושה מסלולים: ניהול עיצוב, אודות עיצוב ועיצוב וטכנולוגיה בהם מקנים לסטודנטים כלים, ידע ומסגרת לימודית ויצירתית. כל אחד מהמסלולים מכין את המעצבים למאה ה-21 באמצעות דגש על עיצוב תהליכים, עיצוב מערכתי, מחקר וביקורת ואסטרטגיה כוללת. התכנית מושתת על ההנחה כי מעצבים הם סוכני שינוי המאפשרים חיבורים בין-תחומיים, התבוננות חדשה על בעיות והצעת פתרונות ומהלכים מקוריים. לשם כך התכנית מייצרת הזדמנויות להתנסות בעבודה מעשית במגוון תחומים: בהיי-טק ובתעשיה, עולם האוצרות והאמנות, עולם האקדמיה והמחקר, המגזר השלישי ורשויות מקומיות - כמו גם במסגרות של שיתופי פעולה בינלאומיים.

התכנית חושפת בפני הסטודנטים את המשמעויות העמוקות של תהליכים מרכזיים המתרחשים כיום בעולם, ומאפשרת להם לתרגם תהליכים של חדשנות וחשיבה עיצובית לשפה אישית ומובחנת, תוך השתלבות בתהליכי פיתוח מוצרים ושירותים חדשים, בעולם תחרותי ודינמי. במהלך התוכנית תבנה היכולת להשתלב בצוותים מולטידיסיפלינריים ובתהליכי פיתוח, לשלב ראייה מערכתית ולגבש גישה ביקורתית. בנוסף ירכשו הסטודנטים כלים לפעולה בסביבה גלובלית, ליצירת קשרים עם בעלי עניין ולאיזון בין צרכים שונים. מיומנויות אלה יהוו אבני בוחן מרכזיות ביכולתו של מעצב להשתלב ולהצליח בשוק ובשיח הישראלי והגלובאלי.

התכנית מציעה התמקדות בשלושה תחומי ידע מרכזיים בשדה העיצוב העכשווי – עיצוב, ניהול וטכנולוגיה. בכל אחד מעולמות התוכן הללו תפעל התכנית להכשיר את בוגריה להנהיג ולהשפיע – בתחומי העיצוב האקספרימנטלי והקונספטואלי, כמנהיגים עסקיים ומובילי חדשנות וכחלוצים פורצי דרך ביצירתה של תעשייה המתבססת על שילוב יכולות עיצוביות וטכנולוגיות. לצד הלימודים במסגרת המסלולים, מתקיימים שיעורים משותפים וסדנאות מחקר המפגישות את כל הסטודנטים ומאפשרות הפריה הדדית בין התחומים. התכנית פועלת משנת 2003 ובוגריה השתלבו בחזית התעשייה ושדות העיצוב: כמנהלי צוותי חדשנות ברשויות מקומיות ובחיל האויר, מנהלי מוצר בהי-טק ובסטארטאפים, כמעצבי UI/ UX בחברות גלובליות כמיקרוסופט, HP, אינטל, כמנהלי מעבדות חדשנות במכון ויצמן ורשת אורט, כמרצים באקדמיות לעיצוב, אוצרים יוצרים ויזמים. בין המרצים ניתן למצוא מעצבים, אמנים ואוצרים מובילים, כלכלנים, אנשי שיווק  מדענים, וחוקרים עם ידע נרחב בתחומי ניהול אסטרטגיה, ניהול ועיצוב מוצר, עיצוב שירות, עיצוב אינטראקציה ומשחקים, תכנות, סטוריטלינג, חשיבה ביקורתית, אוצרות וכתיבה

לפרטי הרשמה מלאים

מסלולים

  1. 'ניהול עיצוב וחדשנות' (Design and Innovation Management)

 

מסלול ניהול עיצוב מאפשר למעצבים לחקור ולהתפתח בתחומים חדשים שבהם ארגז הכלים העיצובי מהווה יתרון תחרותי. המסלול עוסק בשכלול חשיבה עיצובית כבסיס לחדשנות ושינוי חברתי דרך שלושה תחומי ידע עיקריים:

עיצוב ככלי אסטרטגי וכאמצעי לצמיחה עסקית - ניהול עיצוב שם את המעצב בעמדת מקבל החלטות ומאפשר לו להוביל תהליכים מבוססי חשיבה עיצובית ולעשות שימוש במתודות עיצוביות לזיהוי צרכים, ניתוח מגמות, אפיון מוצרים ועיצוב תהליכים. ארגז הכלים של מנהל העיצוב מייצר בידול ויתרון תחרותי בעולם שנמצא בשינוי מתמיד ומצריך פתרונות ומהלכים יצירתיים.

עיצוב ככלי מחקרי - מתודולוגיות מחקר וניתוח העושות שימוש בכלים מעולם העיצוב לזיהוי צרכים ולאפיון פתרונות מבוססי עיצוב. מחקר עיצוב שם את האדם במרכז ובוחן את סביבת השימוש והחיים של מוצר או שירות במטרה לייצר למשתמש ערך חדש.

עיצוב ככלי לשינוי חברתי -  מבט רחב על הסביבה בה פועל המשתמש, מיפוי המערכת המורכבת שבתוכה מתקיים מוצר או שירות באמצעות כלים ומתודולוגיות מעולם העיצוב. בחינת חווית המשתמש והגורמים המשפיעים עליה בכדי לעצב מערך שירות הוליסטי ולהוביל מהלכי שינוי תרבותיים וחברתיים.

בוגרי המסלול משתלבים כמנהלי עיצוב, מנהלי מוצר ומנהלי חדשנות במגזר העסקי, כמובילי שינוי בארגונים ובמגזר הציבורי וכיזמים בחברות פרטיות או במיזמים אישיים.

הלמידה במסלול מבוססת עשייה ובשיתוף פעולה עם גופים מהתעשייה ומהמגזר הציבורי, שיתופי פעולה לדוגמא שהתקיימו בשנים האחרונות:

+   Brainsway - עיצוב אסטרטגיה חדשנית לחברה טכנולוגית, זיהוי צרכים, פיתוח המוצר והנגשתו לקהלים חדשים.

+    ג׳וינט ישראל - עיצוב שירותים לשוויון חברתי באמצעות תהליכי חשיבה עיצובית.

+    משרד האוצר - חשיבה מחודשת ועיצוב של שירותי ביטוח ברשות שוק ההון.

+    צבר רפואה – פיתוח מיזמים מבוססי עיצוב בתחום אישפוז הבית.

 

 

 

  1. אודות עיצוב-המסלול למחקר יוצר

 

מסלול אודות עיצוב מהווה מסגרת ייחודית מסוגה בארץ המכשירה מעצבים להשתלב בעולם העיצוב המקומי והבין-לאומי ולהחזיק סטודיו פעיל ופורה. המסלול פועל כמעבדה רעיונית התומכת בבניית גוף עבודות מקורי וחקרני מתוך שאיפה להרחיב את גבולות השדה ולקחת חלק פעיל בניסוחה של תרבות עכשווית.

"מחקר יוצר" המאפיין את המסלול חותר לפיתוח של מתודולוגיות עבודה עצמאיות, ניסיוניות וייחודיות. פעולה מחקרית זו ,המתנהלת לאורך כל המהלך הלימודי, מפגישה את הסטודנטים עם חומרים, טכנולוגיות ותהליכי עבודה מגוונים ודוחפת ליצירה של הקשרים, חוויות ונראטיבים חדשים. האובייקטים והתוצרים שייווצרו במסלול יעוררו שאלות יותר מתשובות, יאתגרו תפיסות ויציעו גישות ושפה חזותית-חומרית חדשה.

 

במהלך הלימודים הסטודנטים יתנסו בחשיבה ביקורתית, העמדת תערוכה, עבודת סטודיו, שיתופי פעולה, חומרים  חכמים ועבודה עם מדענים, עיצוב תהליכים וחוויות, ניסוח מתודולוגיות מחקר אישיות, ניסוח של פורמטים חדשים ליצירה ותצוגה, מעבר מעיצוב אובייקט לעיצוב תהליך, גיבוש זהות יוצרת, כלי תיעוד והגשה, חיבור בין מחקר תיאורטי למחקר מעשי, מפות מחקר איזומטריות ועוד.

 

חווית הלימודים במסלול מרחיבה את רשת הקשרים המקצועית ומכינה להשתלבות בשדה המקצועי כאוצרים, מרצים לעיצוב, מובילי חדשנות ומחקר, יזמי תרבות, ויוצרים עצמאיים מובילים המציגים בארץ ובחו”ל.

 

שיתופי פעולה לדוגמא שהתנהלו במסלול:

  • חומרים חכמים- שיתוף פעולה מתמשך עם מעבדות מחקר נבחרות באוניברסיטה עברית בתחומים של חומרים חדשים.
  • באוהאוס עכשיו / BauNow –שיתוף פעולה עם אוני’ אנהאלט, שבדסאו, החוקר את המשמעויות החדשות של תנועת הבאוהאוס לרגל 100 שנים להווסדה.
  • MAKE IT LEO שיתוף פעולה עם החברה ההולנדית אשר בחן את המושג “שליטה” בהקשרים של הדפסה תלת מימדית ועיצוב.
  •  Designtist מעבדת עתיד. שיתוף פעולה עם גופי מחקר ופיתוח כמו GM, מכון ויצמן ומייקרוסופט    

 

  1. עיצוב וטכנולוגיה (Design and Technology)

 

המרחב הטכנולוגי ממציא מחדש כמעט כל שדה בחיינו - חקלאות ותקשורת, מערכות יחסים וחינוך, תחבורה ובריאות - ומשנה את המרקם החברתי. פיתוחים טכנולוגים נוצרים מתוך ההבטחה לשבש את השדות המוכרים, לקדם שווקים ותעשיות שלמות ולשנות את עתיד האנושות לטובה.

הטכנולוגיה מקיפה אותנו, מתמזגת עם האדם ומעצבת אותו ולכן בשנת 2020 המונח כמעט ואיבד את משמעותו. אנו במסלול מנסים להבין "טכנולוגיה" כהבטחה לעתיד טוב יותר, או כתגובה יוצרת לעשייה האנושית.

המעצב מתווך בין הטכנולוגי ליומיומי ונותן לטכנולוגיה צורה וטעם על מנת להנגיש אותה לבני האדם. בהקשרים אלו תפקיד המעצבים הוא לדמיין, לפתח אינטואיציה, לבסס אותה, להיות ביקורתיים ויצירתיים כדי לאפשר לאדם להכתיב את אופני האינטראקציה הרצויים.

הטכנולוגיה עבורנו היא כלי וביטוי לידע המצטבר של החברה האנושית-- במסלול אנו מאפשרים לכל סטודנט/ית לעסוק בחומרים שמעסיקים אותו/אותה, ומעודדים אותם/ן לדמיין ולפעול ליצירת שינוי לטובה.

 

במהלך הלימודים במסלול יעסקו הסטודנטים/ות בנושאים העומדים בחזית המחקר והתעשייה העכשוויים והעתידיים: רובוטיקה ומציאות מדומה, טכנולוגיות גוף ורפואה, מכונות חכמות וכו. הסטודנטים/ות ייצרו פרויקטים תוך לימוד ומגע ישיר עם טכנולוגיות שונות בשילוב עם שיטות ותפיסות עיצוביות, ובחשיבה ודיון על מהות העשייה הטכנו-עיצובית. המסלול מציע שיתופי פעולה עם חברות מובילות וסטארט-אפים, שיתופי פעולה אקדמיים ואמנותיים יוצאי דופן.

בוגרי /ות המסלול משתלבים במיזמים עצמאיים, כמובילי/ות מו"פ/חדשנות בתעשייה במגוון תחומים (פיננסים, חינוך, IT, ביו-רפואי, מוצרי צריכה), כמובילי/ות תחום טכנולוגי בחברות עיצוב תעשייתי, בארגונים גלובליים, חברות מדיה וסטארט-אפים, חוקרים/ות באקדמיה ומובילי/ות חדשנות במוסדות ממשלתיים או חברתיים.

 

שיתופי פעולה לדוגמא שהתנהלו במסגרת המסלול:

  • רובוטיקה - שת"פ עם המחלקות לאמנות והנדסת תעשיה וניהול מאוניברסיטת בן גוריון 
  • קראפט וטכנולוגיה - שת"פ מתמשך עם המעבדה של עמית צורן באוני' העברית
  • ביו-טכנולוגיה ותחבורת העתיד - שת"פים מחקריים-עיצוביים עם המכון למדע תעשייתי באוניברסיטת טוקיו
  • יישומים אפשריים למודלים גנרטיביים - שת"פ עם חברת אינטל

 

סגל מנהלי ואקדמי

ראש התכנית: ד"ר רומי מיקולינסקי

ראש מסלול ניהול: רועי ביגר,  ראש מסלול אודות: טל מור סיני,  ראש מסלול עיצוב וטכנולוגיה: שלומי אזולאי

רכזת התכנית: טרן גילוט

אודות עיצוב

אהלי איתי

ארז טל

בן דוד מאיה

בן שלום דנה

איה בנטור

 גנשרוא דב

פרופ' חנן דה לנגה

 זמר בן ארי הדס

מעיין שגיא

ד"ר רומי מיקולינסקי

קזין ארנה

רוזין ליאורה

רובנר רביד

שבו גלית

שמיע נטי

 

 

עיצוב וטכנולוגיה

אזולאי שלומי

 אלטרץ דורון

בר אילן זיו

יודלביץ שרית

לוין אדוה

לניאדו איתי

מור רונאל

ד"ר מיקולינסקי רומי

מריאנסקי מתי

מרקפלד צביקה

פריד אייל

ספיר תומר

פרקש נינה

פז שראון

פרופ' עמית צורן

ד"ר שובמן מרק

 

 

ניהול עיצוב

איתן מיכל

אוסלנדר שרה

ביגר רועי

גרופר יונתן

הושייה אמיר

ד"ר ויץ יונה

זרחי מורן

ד"ר ססלר מיכאל

פיש רותם

פריבס דנה

פסובסקי אורי

ד"ר פרסוב אלעד

פרקש נינה

קוניאק שרון

 

כתובות ואנשי קשר

רכזת התכנית טרן גילוט idmaster@bezalel.ac.il טל.6332996 02

תכנית התואר השני פועלת בבית הנסן רח׳ גדליה אלון 14 בירושלים שעות פעילות: א-ה: 10:00-18:00 ו- 10:00-14:00

 

עיצוב: רננה עירשי
פיתוח: פאטליידי
Close Window
Close Window