הפרויקט החברתי IOTA - אתגרים והזדמנויות, שיחה עם המעצבת טל צור
24.11.16
מאת: דביר בך, עודד בראל ויוליה סיוריבר
...........................................................................................................
טל צור למדה תואר ראשון בעיצוב תעשייתי במכון הטכנולוגי בחולון, ותואר שני במוזיאולוגיה ואוצרות באוניברסיטת תל אביב. לאחר לימודיה, הקימה את פייפר ג'אם, מותג אופנה מבית קבוצת המותגים 911, בעלי רשת חנויות Story. מאז טל מקימה ומעצבת ביחד עם שולה מוזס את IOTA, פרויקט חברתי לייצור ריהוט משולב טקסטיל בעבודת יד.
פרוייקט IOTA התחיל בהכרות של טל עם שולה, שנעשתה ע"י מכרים משותפים. לשולה, יזמית חברתית, היה חזון לפרויקט חברתי-עסקי בו אנשים המתקשים למצוא עבודה באופן הקונבנציונלי ילמדו מיומנויות ידניות פשוטות יחסית, בדגש על טכניקת "קרושה", סריגה במסרגה אחת, ובכך ניתן יהיה להעסיק אותם ולספק להם פרנסה.
אתגר: עם כניסתה לפרויקט, טל לא הכירה בכלל את עולם הסריגה. היא התחילה ללמוד את הטכניקה הספציפית, כדי להכיר באופן מעמיק יותר את התחום ובמקביל סדרה של חוויות החלו לעצב את תפיסת עולמה בנוגע לעיסוק בסריגה ולהוות בסיס השראתי להמשך הדרך. במהלך טיול ב"מסלול הצליינים" בצפון ספרד, ה"קמינו דה סנטייגו״. כל הנוף שחזתה בו לבש עבורה צורות ומרקמים שונים של סריגה, מחזה שעורר בה השראה ומחשבה. לאחר מכן, נסעה לביקור משפחתי בבוסטון שבמהלכו הגיעה לתערוכת fiber sculpture. הביקור בתערוכה היווה עבורה נקודת מפנה, היא ראתה מוצגים של סריגה בקנה מידה גדול שהיא לא ראתה קודם וזה ריגש אותה.
הזדמנות: טל מספרת שהיא אוהבת להיכנס לתהליכים שהיא לא יודעת מה יצא מהם. ״אני נהנית מהמעבר בין קונספט למציאות ומהאתגר המתמשך שמלווה את כל התהליך. בעיני, עדיף לא לדעת מה הקצה של מוצר, זאת כדי שהתהליך יהיה מעניין ולא צפוי ויוביל לתוצאות טובות יותר״.
אתגר: בתחילת עבודה IOTA היה קושי ברמה הלוגיסטית, איך מלמדים אדם מבוגר מיומנות? איך מלמדים קבוצה? באיזה אופן משלמים להם שכר הוגן וחוקי?
הזדמנות: לאחר חיפוש ראשוני טל נחשפה לפרויקט ללימוד אומנות לנשים בדואיות, ה-Hura art project. מסתבר שבקרב אוכלוסיית הנשים הבדואיות יש קרוב ל-80% אבטלה, בעקבות קושי לוגיסטי של הנשים להגיע למקומות התעסוקה, וגם מכיוון שלא מקובל שנשים בדואיות תצאנה לעבוד. היא יצרה קשר עם המורה, והוא בתורו קישר אותה עם פרויקט שמייצר תעסוקה לאוכלוסייה זו בתחום הקייטרינג. הקשר והמפגש החיובי שנוצרו עם הנשים הבדואיות היווה בסיס לקורס הראשון בסריגה ביישוב חורה שבדרום. בנוסף, שיתוף הפעולה עם הקייטרינג אפשר להם לשלם משכורות לסורגות.
מעבר למערכי השיעור שיצרו במיוחד עבור IOTA, השיטה ללימוד הסריגה הפכה לנוחה ויעילה בזכות תרבות ה-DIY והנגישות לתכנים רבים אשר נמצאים ברשת. כל פעם שעלתה שאלה, פשוט שלחו מענה בצורת קישור לסרטון הדרכה ביוטיוב. בנוסף, טל גילתה שתרשימי הסריגה משורטטים בשפה בינלאומית, ולכן היא ניתנת ללמידה יחסית בקלות ומאפשרת גישור כאשר נוצרים פערים הנובעים מהבדלי שפה ומרחק. ״כל חיי הייתה לי תשוקה לקראפט״, אומרת טל, ״אני מאמינה שלכל אדם באשר הוא צריך שתהיה לו מיומנות כלשהי. זה ערך של ממש ואף חובה. עצם זה שהפרויקט עוסק בהקניית מיומנות מרגש בעיני״.
אתגר: מה יהיה המוצר? סגנון הסריגה שהתחיל להיווצר לא מתאים לאופנה, וגם קצב תחלופת העונות באופנה לא מתאים למוצר שמיוצר בתהליך כל כך איטי.
הזדמנות: זמן רב עסקו בהגדרת המוצר ולבסוף החליטו שהוא יהיה במרחב של ׳ריהוט מבוסס טקסטיל׳, שמאפשר גמישות וקצב איטי של פיתוח המוצר.
אתגר: חוטים לסריגה הם חומר גלם יקר בצורה מופרזת. איך אפשר לייעל את תהליך הייצור ולהפוך את התהליך לבר קיימא מבחינה כלכלית?
הזדמנות: ייצור עצמי של החוטים, גם כן בעבודת יד. הן השתמשו בחוטים תעשייתיים, דבר שחסך בעלויות והפך את תהליך הייצור לכלכלי. כעת היה ניתן להכין חוטים עם ערכים משתנים שניתנים לשליטה או לחוסר שליטה מכוונים. מה שהתחיל מחיפוש פתרון לבעיה מהותית עבורן, הפך לערך מרכזי וייחודי של המותג.
אתגר: כיצד שומרים על אחידות, איכות, עמידה בזמנים וכו', כאשר הייצור מתבצע ע"י אנשים שונים, עם דרגות מיומנויות שונות, בתוך תהליך העבודה הייחודי והאג'נדה של IOTA?
הזדמנות: לא לנסות ולהגדיר תהליכי עבודה מדויקים. המוצרים נותנים במה לטקסטורות משתנות ומשקפים את עצם העניין שמדובר בעבודת יד. בכל מוצר יש תווית עם חתימה אישית של היוצרת. המוצר הנבחר שלהן הוא ה-׳פרח׳, שמאפשר מרווח טעות והאלמנטים בתוכו מאפשרים גדילה.
אתגר: אבן דרך משמעותית עבורן הייתה ההחלטה "לצאת לאור" ולהציג בתערוכה designjunction בניו יורק. בניגוד לציפיותיהן, כמעט ולא הגיעו מבקרים והן הבינו שזאת הייתה טעות.
הזדמנות: התערוכה היוותה עבורן הזדמנות לראות בפעם הראשונה את כל המוצרים יושבים יחד. זו הייתה חוויה של מבט-על אשר הדהד בעיות בחלק מן העיצוב. כתוצאה מכך הן החליטו למשל להחליף עץ במתכת, דבר שאפשר שקט חזותי ומסחריות.
אחת המסקנות העיקריות והחשובות של טל בנוגע להשתתפות בתערוכות היא שבמידה ורוצים להציג, חובה לבקר בה כאורחים, גם על חשבון דחייה של תצוגה בתערוכה בשנה. חובה לראות, להכיר את המיקום ולספוג ולחוות את האווירה.
הן בחרו להציג בתערוכת עיצוב חשובה בפריז, MAISON&OBJECT, כעבור שנה ונבחרו לאחד משנים עשר המיצגים המעניינים יותר לצד שמות בין לאומיים בולטים. האופן שבו ניגשו לתערוכה, האופן המדוקדק שבה תכננו אותה, הביא לתוצאות טובות וחשיפה, יצירת עניין וכיסוי תקשורתי סביב המותג ובסופו של דבר לצמיחה משמעותית בהזמנות ובהכנסות.
עבור טל עצם ההצלחה לגרום לאנשים לשלם עבור המוצרים שהיא מייצרת מהווים סיפוק רב. זה מהווה עבורה הכרה והערכה של הביצוע והערכים שהמותג משדר. למרות שיש מימון ולמרות שבאופן עקרוני יש להן בחברה גמישות, היא תמיד מנסה לצמצם הוצאות ולהתנהל כאילו הכסף הוא שלה. לאחרונה, פנו אליהן חברות גדולות ממדינות שונות והציעו לשלם כדי להעתיק את המודל.
החזון של IOTA הוא להפוך להיות תנועה חברתית שמקנה מיומנות לאוכלוסיות חלשות ועל בסיס זה לייצר פעילות עסקית שתרחיב את מעגל המועסקים בחברה.
...........................................................................................................
'שיחת חתך' היא פלטפורמה למפגש בלתי אמצעי בין סטודנטים ואורחי התוכנית ליוצרים מתחומים שונים מתוך רצון לייצר מרחב משתף השם דגש על תהליכי עבודה לאור האילוצים המקומיים והאופן בו התהוו לאורך השנים.
המפגשים מתקיימים כל יום חמישי בבית הנסן בין 18:00 ל-19:300. פתוח לקהל, הכניסה חופשית.