מאת: גב וייל, דניאל ארביב, עמית קידר וענת גולן
......................................................................................................................................
מה? אוצרת ומעצבת חוויה, חוקרת את המרחב בין תוכן וקהל וחזרה.
למה? כי לחוויות התרבות שאנו מייצרים כחברה יש פוטנציאל גדול לשנות משהו במישהו.
איך? בעבודת צוות, בדילוג בין הקשרים ודיסיפלינות, בניסוי וטעייה, באמפתיה ואופטימיות
הדס זמר בן ארי הנה אוצרת ומעצבת חוויה עצמאית, בעלת תואר ראשון בתקשורת חזותית מבצלאל ותואר שני בעיצוב קונספטואלי מהאקדמיה לעיצוב באיינדהובן, הולנד. במהלך לימודיה ואחרי כן במשך מספר שנים עבדה הדס במוזאון ואן-אבה לאמנות עכשווית שבאיינדהובן, עד חזרתה לארץ. נושא העניין המרכזי אותו הדס חוקרת ועובדת בתוכו הוא המשתמש, וכיצד מעצבים ,במובן הרחב של המילה, את חווית המבקר במוזאונים וחללי חוויה לכדי 'משקפיים' אחרות, איתם יוצא המבקר מהחוויה, כך שנקודת המבט והפרספקטיבה שלו עוברים שינוי.
הדס מאפיינת את תפקיד מעצב החוויה והאוצר כ 'פסיכולוג ויזואלי' , המציע 'תרגום' בין שפות שונות, תוך שימת מרב הדגש על המבקר והחוויה אותו הוא עובר. הדס דנה ועובדת בתווך בו מוזאונים מדברים שפה מקצועית, אמנותית, היסטורית ואקדמית, ומתמודדים עם אתגר התקשורת עם המבקרים, תוך כדי דיון על תפקידו של המוזיאון במאה ה- 21.
מזה כשנתיים וחצי הדס שותפה מלאה כמעצבת חוויה ואוצרת ראשית של כלל תצוגות הקבע במוזאון הטבע ע"ש שטיינהרדט המוקם בימים אלה באוניברסיטת תל אביב, ויפתח לקהל הרחב בתחילת 2018. מוזאון הטבע ממוקם במרחב האוניברסיטאי הכולל בתוכו, מעבר ל כ- 1,700 מ"ר של תצוגות, עוד כ- 9,000 מ"ר של חללי אוספים ומעבדות מחקר, ובצמוד למוזאון נמצאים הגן הזאולוגי והבוטני, שמהווים , בתכנון העתידי, מרחב חוויה שלם.
מוזאון הטבע יכיל בתוכו 24 מאוספי הטבע הלאומיים של המדינה, עם למעלה מ- 5.5 מיליון פריטים שונים, כאשר רק חלקם הקטן מוצג לקהל. המוזאון הנו, ככול הידוע לנו, מוזאון הטבע הראשון המוקם במאה ה- 21 וכן ייחודי בכך שהוא מוקם כולו מאפס, ולא מתפתח מתצוגות קטנות למערך שלם. הפרויקט הנו אחד המורכבים שהתבצעו בארץ, עם למעלה מ- 150 בעל מקצוע העובדים ישירות על התצוגות (למעלה מ- 300 איש במעטפת), חמש חברות עיצוב העבודות במקביל, כולל צוותי פיתוח נפרדי לסרטים, מולטימידיה, כתיבה ותרגום לשלוש שפות, בכ- 10 סביבות תצוגה שונות.
הדס נכנסה לפרויקט לאחר שהתקבלו כבר החלטות משמעותיות שלא ניתן היה לשנותן על מיקום התצוגות וסדרן במוזאון, וכן נושאי התצוגות השונים. מבחינתה זו היתה הזדמנות להתמקד במקום של האוצר ומעצב החוויה במערכת ולהגדיר את מרחב הפעילות שהנו בר שינוי והשפעה. עם הכניסה לפרויקט הדס שאלה את עצמה מה זה בכלל מוזאון לטבע, מתוך הבנה שישנם מוזאוני טבע רבים המציגים פוחלצים בעולם, כאשר לכל אחד מהם ייחודיות ונקודת מבט משלו, החל ממוזאונים קטנים מקומיים עם סצנות 'טבעיות' מחד ועד למוזאון הצייד בפריס, המעלה על נס את הכנעת הטבע ומשלב בין פוחלצים לכלי נשק.
המהלך הראשון אותו בצעה עם כניסתה לתפקיד היה לבצע 'סדנת בזק' לחברי ועדת ההיגוי להגדרה של החזון ומטרות החויה, תוך הבנה ש'חוויה' הנו מושג רחב מאד וסובייקטיבי. אחת מהמשימות שעזרו להבהיר את מטרות וכוונות החוויה הייתה לבקש מהמתושאל לדמיין את עצמו יוצא עם פרסונה ספציפית שחשובה לו לאחר ביקור במוזאון (לאחר פתיחתו) ולנסות להגיד מה המשפט אותו היו רוצים לשמוע מאותה פרסונה משמעותית על חווית הביקור.
תוצאות הסדנא שמשו לניסוח ההגדרות הפנימיות, מטרת המוזאון וחווית הביקור: 'המקום שלך בטבע' ככותרת ראשית, והגדרות משנה הנוגעות במוזאון כמקום לטבע, מיקום האדם בטבע ומיקום האדם בעולם, כאשר התובנה המובילה היתה האמירה שיותר משרוצים שהמבקר יצא עם ידע רוצים שהוא יצא עם פליאה רבה, הבנה שיש עוד המון מה לראות וללמוד ולעורר שאלות חדשות ('ואו כמה יש עוד לגלות')
המשך העבודה התמקד בבניית נראטיב למסלול הביקור, ע"ב התצוגות שנבחרו לפני כן ומיקומן הגאוגרפי בחלל, תוך פיתוח שלושה 'קוי עלילה' מובילים המשתלבים זה בזה: ברמת התוכן: סיפור המגוון הביולוגי, ברמת המטרות: מסע התקרבות לטבע, וברמת החוויה: 'יכולת ביונית' של גילוי העולם מחדש. הנראטיב שהוגדר מוטמע במסלול הביקור הפיזי של המבקר וכלל החומרים הללו מתווכים בראש ובראשונה לצוות התכנון הפנימי: הצוות, העורכים המדעיים, מעצבי התצוגות, הגרפיקה והמולטימידה, כותבי הטקסטים וכן הלאה. ביחד עם האוצר המדעי ד"ר משה גרשון גיבשו סיפור פנימי לתצוגה עם שלד ברור שניתן להוביל את המבקר לאורכו, ומשלב בין הסיפור התכני לאמצעים ההמחשה השונים
בנוסף להעברת הנרטיב, תיווך המידע המדעי במוזאון לטבע הנו תהליך מורכב ביותר העובר סבבים של ועדות מרובות משתתפים מדציפלינות שונות. לצד מורכבות התוכן המדעי עצמו קיימות מורכבויות נוספות כיוון שכל שלב מייצר עוד שאלות ועד תובנות לגבי הטקסטים.
ניסיונה בתחום אוצרות האומנות נתן לה כלים רבים ומגוונים לתיווך המוזאון ואולי אף קרב אותה לחוויה שהמבקר מצפה לקבל. הדס הופתעה לגלות אחרי סקר שערכה בתחילת התהליך, שחשוב למבקרים במוזיאון לטבע, כבכול מוזאון אחר, חווית היופי הויזואלי. המבקרים מצפים לחוות את העושר הויזואלי הקיים בעולם הטבע, איך דבר נובע מדבר. ניכר לדבריה רצון לצאת עם ידע אבל גם לחוות את ההרמוניה שיש לטבע להציע.